Republica Moldova – drumul vinului
Sialy_travel
Alina Simona Zamfir, Sialy Travel
23 Februarie 2021

Am mers în Chișinău la sfârșitul  lunii martie a acestui an pentru târgul internațional de turism Tourism – Leisure – Hotels, fiind singurul proiect expozițional din Moldova specializat în domeniul turismului.

 

România a participat la expoziție alături de Bulgaria, Moldova, Turcia, Grecia, Ucraina, Ungaria, Albania, Israel, Polonia,  insulele Maldive.

Cum ajungi în Chișinău? Eu am mers cu mașina, din București, dar se poate ajunge și cu avionul, trenul sau microbuzul.

E bine să ai la tine euro sau dolari pentru a schimba acolo în lei moldovenești. Sunt foarte multe schimburi valutare, poți să compari și să schimbi de unde este cel mai convenabil.

Crama Chateau Vartely Chișinău
Imagine Sialy Travel

Referitor la cazare – sunt cazări pentru toate bugetele.

 

Ca și obiective turistice pentru Chișinău ar fi: Arcul de Triumf, Casa Memorială Pușkin, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie și Arheologie.

Dar moldovenii sunt renumiți pentru mâncarea lor delicioasă, vinul deosebit și ospitalitatea lor. Trebuie să încerci plăcintele moldovenești ( cu brânză, cu varză, cu carne, cu vișine , cu mere, cu dovleac, etc), mămăliga, sarmalele, zeama de pui cu tăiței de casă, pârjoalele, papanașii.

Eu îți recomand restaurantul La Plăcinte și restaurantul Sarkis în Chișinău.

Te Interesează Destinația?

Și acum să trecem la adevărata emblemă a Moldovei: VINUL. Aș fi vrut să vizitez crama de la Purcari, dar pentru o vizită la Chișinău este destul de departe, fiind situată în sud, la 120 de km de Chișinău. Astfel am ales ca și vizite și degustări Cricova, Mileștii Mici și Chateau Vartely.

Crama Cricova Chișinău
Imagine Sialy Travel

Crama Cricova

Crama Cricova este unul dintre locurile cu care Moldova se mândrește cel mai mult. Orașul subteran este vizitat de oficiali, politicieni sau turiști pur și simplu, indiferent de sezon și are aproape 100 de km de galerii care ajung până la 100 metri adâncime, la o temperatură constantă de 12-14 grade Celsius.

Vizita la Cricova se poate face doar cu însoțitor și cu programare. Se pot alege diferite programe de vizitare și degustări variate.

Accesul în acest oraș subteran se face cu mașini electrice și se pot vedea străzi precum strada Fetească, strada Cabernet Sauvignon, strada Chardonnay, etc. Orașul este dotat și cu un cinematograf, muzeu, colecție națională și 5 săli de degustare.

Drumul vinului a început cu o oprire la Cinematograf și cu un pahar de vin spumant.

 

Aici ne-a fost prezentată povestea Cricova. După poveste, am trecut la fapte și ne-a fost prezentat drumul vinului spumant.

Cricova este foarte renumită, nu numai în Moldova,  pentru producerea vinului spumant, aici fiind paradisul vinului spumant. Metoda prin care se produce vinul spumant este în conformitate cu metoda de fermentare clasică franceză “metoda champenoise”. Astfel producerea vinului spumant se face prin maturare secundară în sticle cu o durată de până la 3 ani, rezultată dintr-un proces îndelungat, sofisticat și minuțios. Sticlele cu vin spumant sunt așezate în suporturi speciale , ușor înclinate, iar în fiecare zi ele sunt rotite manual, câte 15 minute rotația/sticlă.

Un alt punct important al acestei călătorii subterane o reprezintă Colecția Națională de vinuri care adăpostește peste 1 milion de sticle de vin. Vei găsi aici colecții de vinuri ale diferitelor personalități precum: Vladimir Putin, Angela Merkel, Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Presedintele Chinei ( Zan Ze Min), etc.

Excursia se încheie cu o bine meritată degustare de vinuri și apoi se pot cumpăra vinuri din magazinul lor.

Crama Chateau Vartely

Este o cramă mai nouă, înființată în 1996 care m-a impresionat în primul rând pentru peisajul pitoresc, vinul bun și faptul că poți să te și cazezi în vile turistice. Cele 3 vile sunt construite conform tradițiilor din Nordul, Centrul și Sudul Moldovei. Crama este situată la 50 km de Chișinău.

De asemenea au și un restaurant cu priveliște deosebită unde puteți lua masa , dar unde se pot organiza și diferite evenimente și 2 săli de degustare.

Vinurile Chateau Vartely au obținut peste 120 medalii la diverse competiții internaționale. Aici puteți regăsi pe lângă vinurile albe, rose și roșii și Ice Wine, care sunt vinuri din struguri supra copți, care se pot asocia cu deserturi fine.

Drumul vinului continuă

Crama Mileștii Mici

După vizita la cramele Cricova și Chateau Vartely , vizita la crama Mileștii Mici este ca și o întoarcere în timp, este destul de simplă. Spectaculos este faptul că această cramă a primit de la Cartea recordurilor titlul de crama cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, crama adăpostind peste 1,5 milioane de sticle de vin în Colectia de Aur. Locul este unul dintre cele mai spectculoase din Moldova.

Aici turul se face cu mașina personală, nu există tururi individuale cu transportul lor propriu. Turul se face în beciurile de maturare, pentru linia de producție nu există tururi.

Și aici excursia s-a încheiat cu o degustare de vinuri în acordurile muzicanților, dar vinurile nu au fost de calitatea celor de la Cricova sau Chateau Vartely.

Crama Cricova

Mândria Moldovei

Crama Chateau Vaterly

Înfiinșată în 1996

Crama Mileștii Mici

Cea mai mare colecție de vinuri din lume
Alina Zamfir

Alina Zamfir

General Manager

Dare to dream, dare to travel!
Nimic nu este mai frumos decât să visezi vacanțe minunate, dar eu te provoc să îți și îndeplinești acest vis!
Călătorind îți creezi experiențe inedite și poți gusta din plin adevărata fericire a vieții!

Oferte

OFERTE SPECIALE 2024 - ACUM E TIMPUL SĂ ÎȚI REZERVI VACANȚA MULT VISATĂ!

Vino să ceri o ofertă personalizată pentru vacanța ta pentru anul 2024 și să beneficiezi de reduceri speciale!