Istanbul City Break – pe tărâmul lui Suleyman Magnificul

Istanbul, un oraș vibrant care îmbină perfect notele moderne cu elementele arhitecturale otomane și cu siguranță te face să revii și a doua oară. Ce frumos e să faci kilometrii întregi pe străzile care te duc spre palatele și moscheele otomane și să fii amețit de mirosul îmbietor al deliciilor turcești, al castanelor coapte, al mirodeniilor, al baklavalelor!

Am ales această destinație la sfârșitul lunii ianuarie 2018, dar chiar dacă am mers pe perioada iernii am avut parte de temperaturi între 15 și 18 grade Celsius.

Istanbulul este un oraș aglomerat, fiind populat de aproximativ 15 milioane de oameni și este singurul oraș din lume care este situat pe două continente: Europa și Asia. Din punct de vedere al transportului în comun acesta este cel mai eficient, legăturile sunt foarte bune. Pe lângă mijloacele de transport în comun clasice (metrou, tramvai, autobuz), Istanbulul are un transport cu autobuze rapide, fiind benzi speciale doar pentru aceste autobuze.

Moscheea Albastră Istanbul
Imagine Sialy Travel

Cum poți ajunge într-un Istanbul City Break? Foarte simplu: cu avionul – atât cu compania Tarom, cât și cu compania Turkish Airlines. De asemenea se poate merge și cu masina, din București fiind aproximativ 640 km.

Ca și posibilități de cazare ai o multitudine de hoteluri pentru toate bugetele.

Câteva dintre obiectivele vizitate se pot regăsi descrise mai jos.

Te Interesează Destinația?

Ce poți vizita într-un city break în Istanbul ? 

Hagia Sophia

Prima biserică pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404. A fost reconstruită în anul 415 de Teodosiu al II- lea, dar a ars din nou în anul 532. Reprezentând una dintre emblemele Istanbulului , catedrala a luat forma finală în anul 537, sub împăratul Iustinian I și până în 1453 a fost biserică ortodoxă care aparținea de Patriarhia de la Constantinopol.

În 1453 a fost transformată în moschee și în 1931 a intrat în patrimoniul statului devenind muzeu. Hagia Sophia se poate admira foarte bine din parcul Sultanhamet unde aromele castenelor coapte, a cafelei proaspăt măcinate sau a porumbului fiert îți încântau simțurile pe lângă deosebitul peisaj oferit de moschee.

Moscheea Albastră

Numele ei vine de la cele peste 21.000 de plăci de faianță predominant albastre care plachează interiorul ei, capacitatea clădirii fiind de 10.000 persoane , 260 ferestre, adăpostind o școală religioasă și un spital. Moscheea a fost construită între anii 1609 și 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I.

Hagia Sofia

Imagine Sialy Travel

Alte obiective turistice pentru city break în Istanbul 

Palatul Topkapi

Palatul imens a fost construit la cerința Sultanului Mehmet II după ce a cucerit Constantinopolul, astfel palatul a devenit reședința sultanilor otomani pentru 400 de ani.  Palatul este format din mai multe clădiri. Se pot admira toate bogățiile adunate de către otomani de-a lungul timpului și o mare atracție o reprezintă vizitarea harem-ului, unde sunt peste 400 de camere unde trăiau și erau educate soțiile/concubinele sultanului.

Acesta este palatul unde a fost filmat renumitul serial Suleyman Magnificul.

Bazilica Cisternă

Denumită și Palatul Subteran sau Palatul Scufundat, Bazilica Cisternă este o construcție  care pe vremuri alimenta cu apă palatul sultanului și clădirile din jur. Pentru a ajunge în interiorul cisternei se coboară 52 de trepte, iar cisterna este susținută de 336 de coloane de 9 m înălțime aflate în mijlocul rezervoarelor de apă. Astfel luminile care veghează coloanele, apa, peștii și muzica creează un drum idilic prin cisternă.

Ce nu poți rata într-un city break în Istanbul

Marele Bazar

O altă emblemă a Istanbulului este Marele Bazar. Nu poți ajunge în Istanbul fără să te pierzi pe străduțele bazarului, să negociezi delicatese și suveniruri.  Marele bazar găzduiește peste 4000 de magazine astfel că poți să găsești aproape orice. Turcii sunt foarte renumiți pentru aur, haine de piele, blană, lenjerie pentru pat, proasoape și multe altele. De reținut că bazarul este închis duminica.

Bazarul de mirodenii

Rahat turcesc, fistic, migdale, alune, condimente, fructe uscate, ceaiuri, baklava, dulciuri și multe altele le găsești toate aici. E o atmosferă care îți îmbată simțurile, iar vânzătorii te ademenesc să guști din toate deliciile.

Obligatoriu într-un city break în Istanbul 

 

Croazieră pe Bosfor

Dacă ajungi în Istanbul o croazieră pe Bosfor trebuie neapărat luată în calcul. Este bine să ai grijă de unde cumperi această croazieră, adică să nu te încrezi în cei care vin să vândă croaziere în marile zone turistice deoarece sunt la preț aproape triplu față dacă ai merge direct lângă podul Galata să cumperi pe loc această croazieră. O dată ajuns lângă Podul Galata trebuie să guști una dintre marile delicatese turcești: sandwich cu macrou proaspăt prăjit. Este la un preț mai mult decât accesibil fiind în acelasi timp foarte gustos.

Palatul Dolmabahce

Acest palat este situat pe malul Bosforului și este cel mai mare palat din Turcia. Eu l-am văzut doar din vaporașul cu care am facut croaziera pe Bosfor, este un palat impunător și elegant ce nu trebuie ratat în escapadele din Istanbul.

Hamam – băile turcești

Dacă dorești să te relaxezi după mii de pași  prin Istanbul hamam-ul este alegerea perfectă. Hamam-urile sunt băi turcești unde te poți bucura de diverse proceduri de relaxare și tratamente corporale și le poti găsi în diverse locuri, ele fiind foarte numeroase. După un astfel de răsfăț puteți savura un ceai negru în camera specială pentru relaxare.

Deliciile turcești – Istanbul City Break

 

Ooo da! Raiul gurmanzilor este Istanbul! De la street food pe mai toate străduțele, până la Marele Bazar, peste tot te îmbie mirosul deliciilor turcești și al dulciurilor.

Ar fi bine să nu ratezi platourile lor de kebab, lahmacun (un fel de pizza tradițională turcească care este defapt o lipie proaspăt coaptă cu carne tocată, ardei și ceapă), plăcintele Gozleme sau Borek, Simit (un covrig care îl găsești la tot pasul, cald și care poate să fie cu brânză topită sau cu Nutella), Balik ekmek (vestitul sandwich cu macrou proaspăt prăjit, salată și puțină ceapă).

Turcii de asemenea sunt renumiți pentru restaurantele lor unde își expun carnea de vită, pui, miel proaspătă și îți poți alege ce dorești iar ei o prepară pe loc. Dar dacă vrei să ai parte de o experiență inedită,  într-un Istanbul city break, restaurantul Remzi et Mangal este un loc unde după ce îți alegi tipul de carne dorit , lângă masa unde stai este un grătar și astfel îți poți prăji singur carnea și legumele.

La categoria dulciuri se regăsesc renumitele baklavale care în unele locuri ți le pot servi cu dondurma (înghețata lor tradițională) , kunefe (un desert din tăieței, brânză, unt, fistic și zahăr) , budincă de orez cu lapte și multe altele. Nu este de ratat un desert la una dintre renumitele cofetării Hafiz Mustafa, acolo regăsindu-se torturi variate, dar si baklava. De asemenea poți să cumperi rahat turcesc de o foarte bună calitate, cafea turcească sau cacao ca și suvenir tot din aceste cofetării.

Ceaiul negru iti este servit peste tot, turcii fiind foarte renumiti pentru ospitalitatea lor care întrece orice popor. De asemenea nu trebuie sa ratezi berea lor renumită, Efes.

Moscheea Albastră

 Construită între 1609-1616

Hagia Sophia

Construită în anul 325

Palatul Topkapi

Reșpedința sultanilor otomani

Marele Bazar

Emblemă a Istanbulului

Hamam - băile turcești

Relaxare și tratamente corporale

Alina Zamfir

Alina Zamfir

General Manager

Dare to dream, dare to travel!
Nimic nu este mai frumos decât să visezi vacanțe minunate, dar eu te provoc să îți și îndeplinești acest vis!
Călătorind îți creezi experiențe inedite și poți gusta din plin adevărata fericire a vieții!

Oferte

OFERTE SPECIALE 2024 - ACUM E TIMPUL SĂ ÎȚI REZERVI VACANȚA MULT VISATĂ!

Vino să ceri o ofertă personalizată pentru vacanța ta pentru anul 2024 și să beneficiezi de reduceri speciale!